Koska suutarin lapsellakin pitää olla kengät, päätin tällä kertaa kirjoittaa Responsian omista vastuullisuusnäkökohdista. Responsia on yhden hengen yritys, joten äkkiseltään voisi ajatella, ettei näin pienen yrityksen vastuullisuudella ole mitään merkitystä. Oma vahva mielipiteeni kuitenkin on, että jokainen yritys voi vaikuttaa asioihin oman mittakaavansa verran – isommat yritykset enemmän ja pienemmät vähemmän. Jokainen teko elinvoimaisen maapallon ja hyvinvoivan yhteiskunnan turvaamiseksi on tärkeä. Ja joskus pienikin yritys voi vaikuttaa kokoluokkaansa paljon laajemmalti.
Asiakkaat ja kuluttajat vaativat tänä päivänä yrityksiltä vastuullista toimintaa, eikä pienikään yritys voi sanoutua vaatimuksista irti. Joskus on tarpeen täyttää hyvinkin spesifejä vaatimuksia: esimerkiksi ison yrityksen alihankintaketjuun pääsemiselle saattaa edellytyksenä olla sertifioitu ympäristöjärjestelmä. Kuluttajat taas saattavat haluta hyvinkin tarkkaa tietoa esimerkiksi tuotteen valmistusmaasta ja tuotantoketjusta.
Myös pienen yrityksen kannattaa edetä vastuullisuustyössä systemaattisesti ja lähteä liikkeelle arvioimalla ensin yrityksen merkittävimmät vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan. Ympäristövaikutukset ovat usein enemmän tai vähemmän negatiivisia, esim. yrityksen toiminnasta syntyvät päästöt ja jätteet tai materiaalin ja energian kulutus. Tämä ei kuitenkaan koskaan ole koko kuva yrityksen vastuullisuudesta, vaan useimmiten yritys tuottaa myös jollain tapaa positiivisia vaikutuksia. Myös nämä ovat tärkeä osa vastuullisuutta. Vinkkejä vastuullisuustyön käynnistämiseen voit lukea aiemmasta blogikirjoituksestani 5 vinkkiä yrityksen vastuullisuustyön käynnistämiseen.
Entä mitkä ovat oman yritykseni Responsian vastuullisuusnäkökohdat? Olen valinnut kolme vastuullisuusnäkökohtaa, joista yksi liittyy positiivisten vaikutusten tuottamiseen ja kaksi negatiivisten vaikutusten pienentämiseen.
Suurimman positiivisen vaikutuksen Responsia tuottaa tukemalla muiden yritysten vastuullisuustyötä. Responsia auttaa yrityksiä vastuullisempaan toimintaan esimerkiksi kartoittamalla yrityksen olennaiset vastuullisuusnäkökohdat ja auttamalla vastuullisuusohjelman rakentamisessa ja sen toteuttamisessa. Lisäksi Responsia auttaa sertifioitujen ympäristöjärjestelmien rakentamisessa ja toteuttaa sisäisiä ja ulkoisia ympäristöjärjestelmäauditointeja. Tärkeimpiä tuloksia ovat kuitenkin ne teot, joita yritykset vastuullisuusohjelmansa mukaisesti tekevät ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi. Neljän toimintavuotensa aikana Responsia on auttanut jo kymmeniä yrityksiä kehittämään oman toimintansa vastuullisuutta. Tämä Responsian vastuullisuusteko on myös arvioitu Planet Companyn asiantuntijoilla.
Responsian toinen vastuullisuusnäkökohta on liikkuminen, josta syntyy suurin negatiivinen vaikutus ympäristölle. Liikkumiseen sisältyvät sekä työmatkat kodin ja toimiston välillä että asiakkaiden luokse kulkeminen. Ajan bensa-autolla, ja vaikkakin se on vähäpäästöinen (CO2-päästöt alle 100 g/km), se kuitenkin kuluttaa fossiilisia polttoaineita.
Tämän vuoden tavoitteeksi olenkin asettanut autolla ajettujen kilometrien vähentämisen. Tavoitteeseen aion päästä käyttämällä enemmän julkista liikennettä, lihasvoimaa ja kimppakyytejä. Pitemmillä työmatkoilla olenkin aina käyttänyt junaa, kun se on mahdollista.
Responsian kolmanneksi vastuullisuusnäkökohdaksi olen valinnut energian- ja materiaalinkulutuksen. Vastuullisuusvaikutuksiltaan tämä näkökohta on marginaalinen, mutta se on asia, jossa on helppo tehdä ympäristömyönteisiä valintoja. Käytännön tekoina tämä tarkoittaa energian ja materiaalien säästeliästä käyttöä, energiaa säästävää teknologiaa, kuten LED-valoja, käytettyjen ja kierrätettyjen tarvikkeiden ja materiaalien käyttöä ja ympäristöystävällisten vaihtoehtojen valitsemista, esimerkiksi uusiomateriaalista valmistettuja paperituotteita. Ja lopuksi kierrätettäväksi kelpaamattoman materiaalin tehokasta lajittelua.
Vastuullisuutta täytyy myös seurata ja mitata, jotta vastuullisuustyössä edistymistä voi seurata. Tulen käsittelemään tätä tulevassa blogipostauksessani.