- Kysyvätkö asiakkaasi ympäristösertifikaattia?
- Oletko huomannut, että tarjouskilpailuissa ympäristöjärjestelmästä saa lisäpisteitä?
- Kaipaatko ryhtiä yrityksenne vastuullisuustyöhön?
- Haluatko ympäristöasiat osaksi liiketoimintanne johtamista ja mukaan päivittäiseen tekemiseen?
Olet ehkä tunnistanut tarpeen, että yritykselläsi pitäisi olla ympäristöjärjestelmä. Tarve kiteytyy yleensä juuri näihin kysymyksiin: halutaan systemaattisuutta, luotettavuutta ja ulkopuolisen tahon antamaa todennusta organisaation ympäristötyölle.
Kun ympäristöjärjestelmän tarve on tunnistettu, seuraava askel on tehdä päätös siitä, mikä ympäristöjärjestelmä kannattaa ottaa käyttöön. Valinta ei välttämättä ole helppo, sillä ympäristöjärjestelmiä on erilaisia, ja eri järjestelmät sopivat erilaisille yrityksille.
Tässä kirjoituksessa käyn läpi kolme Suomessa yleisesti käytössä olevaa ympäristöjärjestelmää, jotka soveltuvat kaikille toimialoille. Nämä ovat ISO 14001, Ekokompassi ja Green Office. Lisäksi on olemassa paljon toimialakohtaisia ympäristöjärjestelmiä, joista saattaa myös löytyä hyvä vaihtoehto yrityksellesi.
ISO 14001
ISO 14001 on maailman tunnetuin ympäristöjohtamisen standardi, joka on käytössä joka puolella maailmaa. ISO 14001 -standardi asettaa vaatimukset sille, miten ympäristöasioita yrityksessä tulee johtaa. Standardi ei kuitenkaan anna valmiita ohjeita tai työkaluja, miten asiat käytännössä toteutetaan. Yritys valitsee itselleen sopivimmat tavat täyttää vaatimukset. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet kytkeä ympäristöasiat kiinteäksi osaksi yrityksen muuta toimintaa, mutta toisaalta toimivimpien tapojen löytyminen voi olla vaikeaa. Erityisesti, jos yrityksessä ei ole kokemusta muista johtamisjärjestelmistä, kaivataan ISO 14001 -järjestelmän rakentamiseen yleensä ulkopuolista asiantuntijaa.
Jos taas yrityksellä on esimerkiksi ISO 9001 -laatujärjestelmästandardi jo käytössä, on ISO 14001:n vaatimukset helppo kytkeä osaksi olemassa olevaa toimintajärjestelmää. ISO 14001:stä kannattaakin ehdottomasti harkita, jos suunnitelmissa on myös laatujärjestelmän ISO 9001 -sertifiointi.
ISO 14001:n perusajatus on, että ympäristöasioiden johtaminen lähtee ylimmästä johdosta, ja johdon sitoutuminen osoitetaan esimerkiksi säännöllisillä johdon katselmuksilla. Johdon tulee myös varmistaa, että ympäristöasiat on huomioitu yrityksen ydintoiminnoissa. ISO 14001:een sisältyvät myös säännölliset sisäiset auditoinnit, joilla varmistetaan, että ympäristöjärjestelmä pysyy ajan tasalla ja vaatimusten mukaisena.
ISO 14001:n sertifikaatin myöntää akkreditoitu auditoija, joka todentaa standardin vaatimusten täyttymisen. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta. Voimassaolo edellyttää vuosittaista ulkoista määräaikaisauditointia.
ISO 14001 soveltuu parhaiten yrityksille, jotka haluavat ottaa ympäristöasiat kokonaisvaltaisesti osaksi yrityksen liiketoiminnan johtamista, ja joilla on mahdollisuus käyttää hieman enemmän resursseja systemaattiseen ympäristötyöhön. ISO 14001 on myös oikea valinta silloin, jos yrityksellä on kansainvälisiä asiakkaita, joille halutaan luotettavasti osoittaa yrityksen ympäristöjohtamisen taso.
Lue lisää ISO 14001:sta Suomen standardisoimisliiton sivuilta.
Ekokompassi
Ekokompassi on Suomen Luonnonsuojeluliiton Kinos Oy:n omistama kotimainen ympäristöjärjestelmä, joka pohjautuu ISO 14001:n vaatimuksiin, mutta on kevennetty versio siitä. Ekokompassi on alun perin suunnattu pienille yrityksille, joille ISO 14001:n vaatimuksiin vastaaminen voi tuntua haastavalta. Nykyään Ekokompassi-järjestelmiä on kuitenkin myös isojen organisaatioiden käytössä.
Ekokompassiin kuuluu valmiita työpohjia, joiden avulla organisaation ympäristöjärjestelmää rakennetaan. Lisäksi järjestelmään sisältyy sähköinen raportointiportaali, jonne kirjataan sekä ympäristöohjelma että saavutetut tulokset.
ISO 14001:stä poiketen Ekokompassi antaa selkeämmät, käytännönläheiset suuntaviivat ja valmiit työkalut ympäristöjärjestelmän rakentamiseen. Ekokompassin rakentamismaksuun kuuluu myös yritykselle nimettävän Ekokompassi-asiantuntijan palvelut. Ekokompassi-asiantuntija auttaa yritystä järjestelmän rakentamisessa, jolloin omaa osaamista ympäristöasioihin tarvitaan vähemmän.
Kun järjestelmä on rakennettu, tulee ulkopuolinen auditoija toteamaan Ekokompassin kriteerien täyttymisen. Jos kriteerit täyttyvät, organisaatio saa Ekokompassi-sertifikaatin. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta, jonka jälkeen tilataan uusi auditointi. Sertifikaatin voimassaolo edellyttää vuosittaista raportointia raportointiportaalissa.
Ekokompassi soveltuu parhaiten sellaisille yrityksille, jotka haluavat valmiit työkalut ja neuvojan tuen ympäristöjärjestelmän rakentamiseksi. Jos yrityksesi järjestää tapahtumia, on mahdollista hankkia Ekokompassi-sertifikaatti tietylle tapahtumalle. Ekokompassin kautta on myös tarvittaessa helppo edetä kohti ISO 14001 -sertifiointia.
Ekokompassiin voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.ekokompassi.fi.
Green Office
Green Office on WWF Suomen omistama ympäristöjärjestelmä, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Nimestään huolimatta Green Office ei ole pelkästään toimistoille tarkoitettu ympäristöjärjestelmä, vaan pikemminkin työpaikkojen ympäristöjärjestelmä. Green Office pyrkii osallistamaan koko henkilökunnan yhteiseen ympäristötyöhön. Green Officen etuja ovat visuaalisesti viimeistellyt ja laajat materiaalit esimerkiksi työpaikan ympäristöviestinnän ja erilaisten kampanjoiden tueksi. Green Officen sähköinen portaali on käytettävyydeltään huippuluokkaa. Portaalissa raportoidaan tulokset ja sieltä voi ladata paljon materiaalia oman työpaikan käyttöön. Portaalissa olevan Ilmastolaskurin avulla voi laskea yrityksen hiilijalanjäljen.
Green Office -järjestelmä rakennetaan WWF:n asiantuntijoiden antamien ohjeiden mukaisesti, jonka jälkeen Green Office -tarkastaja toteaa kriteerien täyttymisen ja myöntää organisaatiolle Green Office -sertifikaatin. Järjestelmän ylläpito edellyttää vuosittaista raportointia ympäristötuloksista. Uusintatarkastukset tehdään kolmen vuoden välein.
Green Office soveltuu parhaiten sellaisille yrityksille, jotka haluavat osallistaa koko henkilökunnan ympäristötyöhön. Parhaiten Green Office toimii sellaisissa organisaatioissa, joissa tehdään paljon toimisto- ja asiantuntijatyötä. Green Officea voi myös käyttää yhdessä ISO 14001:n kanssa: ISO 14001:n avulla hallitaan koko organisaation ympäristöjärjestelmää ja Green Officen avulla toteutetaan ympäristötyötä käytännössä henkilökuntaa osallistaen.
Lue lisää Green Officesta osoitteessa wwf.fi/greenoffice/
Yhteenveto
Kaikki kolme järjestelmää ovat hyviä ja toimivia. Riippuu pitkälti yrityksen omista tavoitteista, mikä järjestelmä on omaan toimintaan sopivin. Järjestelmän valinnassa kannattaakin lähteä siitä, mihin tarkoitukseen ympäristöjärjestelmää ollaan rakentamassa. Onko tärkeintä täyttää asiakasvaatimukset, osallistaa henkilökunta, saada sertifikaatti vai ottaa ympäristöasiat osaksi liiketoimintaa? Lisäksi käytettävissä olevat resurssit tulee huomioida. Kaikkien kolmen järjestelmän avulla pystytään pienentämään yrityksen haitallisia ympäristövaikutuksia, mikä onkin ympäristöjärjestelmän tärkein tavoite.
Teen säännöllisesti töitä kaikkien kolmen järjestelmän kanssa. Autan mielelläni, jos sopivan ympäristöjärjestelmän valinta mietityttää.