Vastuullisuuden kehittäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, oli Responsian ja Toimisto2030:n yhteistyössä järjestämän webinaarin pääsanoma: globaalit ympäristöongelmat, vihreä siirtymä, asiakkaiden kasvavat vaatimukset sekä tuleva EU:n kestävyysraportointidirektiivi tuovat vastuullisuuden jokaisen yrityksen agendalle. Voikin sanoa, että vastuullisuus ei ole enää vapaaehtoista tekemistä vaan olennainen osa yritysten liiketoimintaosaamista.
Niina Suuronen avasi puheenvuorossaan, miten yritys voi lähteä liikkeelle vastuullisuuden kehittämisessä. Jokaisen yrityksen vastuullisuuspaletti on erinäköinen, eikä hyvää vastuullisuusohjelmaa voi saada aikaan matkimalla muita. Sen vuoksi ensin onkin tunnistettava, millaisia vaikutuksia yritys tuottaa ympäristölle ja yhteiskunnalle. Tarkastelussa on huomioitava yrityksen koko arvoketju ja vastuullisuuden eri osa-alueet: ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja taloudellinen vastuu ja hyvä hallintotapa. Lisäksi tulisi selvittää, millaisia odotuksia henkilöstöllä, asiakkailla ja muilla sidosryhmillä on yrityksen vastuullisuutta kohtaan, ja millaiset käytännöt toimialalla vaikuttavat nyt ja tulevaisuudessa.
Tämän jälkeen tehdään tärkeät strategiset valinnat siitä, mitä vastuullisuus yritykselle tarkoittaa. Mitkä ovat yrityksen omat vastuullisuusteemat, joissa voidaan tehdä aidosti vaikuttavia tekoja käytettävissä olevilla resursseilla, ja millaista kunnianhimon tasoa vastuullisuudessa tavoitellaan?
Konkreettinen vastuullisuusohjelma on vastuullisuuden ydin. Siinä määritellään vastuullisuustavoitteet, konkreettiset toimenpiteet ja vastuullisuuden mittarit. Ilman konkreettista, arkeen kytkettyä vastuullisuusohjelmaa vastuullisuus on vain korulauseita vailla sisältöä. Vastuullisuuden pohja luodaan strategiassa ja se eletään todeksi arjen teoissa.
Silja Huttunen Toimisto2030:sta täydensi näkökulmaa vastuullisuuden arvopohjaisella kehittämisellä: miksi meidän on välttämätön toimia ja kuinka arvopohjainen kehittäminen auttaa toimimaan myös kriiseissä. Agenda 2030 on kansainvälinen viitekehys, jonka pohjalle yritys voi rakentaa omaa vastuullisuuttaan ja luoda myös tulevaisuuden kilpailuetua.
Silja kysyi osallistujilta, mikä heille on tärkeä arvo kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Alla sanapilvi webinaarin osallistujien sanoittamista arvoista:
Jari Vitikainen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoi, millaisia rahoitusmahdollisuuksia vastuullisuuden kehittämiseen on mahdollista saada. ELY-keskusten yritysten kehittämispalveluista voi hakea tuettuja konsultointipäiviä. Konsultointipäivien aikana palveluntuottajaksi valittu vastuullisuusasiantuntija voi esimerkiksi kartoittaa yrityksen tärkeimmät vastuullisuusnäkökohdat ja laatia yritykselle vastuullisuusohjelman yhdessä yrityksen kanssa. Tuetun konsultointipäivän hinta yritykselle on 325 € + alv.
Yrityksen kehittämisavustusta taas voidaan myöntää yritysten hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen tai energia- tai materiaalitehokkuuteen. Näihin hankkeisiin on mahdollista saada avustusta maksimissaan 50 % kustannuksista.
Webinaarin tallenne on katsottavissa 24.1.2023 saakka:
Esitysmateriaalit voit ladata tästä: